hétfő, december 12, 2011

Műtrágya és a többi káros dolog!

A tápanyaghiány azt jelenti, hogy a bevitt táplálék mennyisége elegendő ugyan, de a hasznosanyag-tartalma minimális. Ezt a szakemberek minőségi éhezésnek nevezik, és ez mindannyiunkat érinthet. Szabó Roland táplálkozástudományi szakértő szerint, ha valaki már délután négy órakor fáradt, vagy csak tíz-húsz percig tud folyamatosan koncentrálni, majd utána kávéznia kell, kezdje el koncentrált táplálékokkal kiegészíteni az étkezéseit, és akkor rájöhet arra, milyen a szervezet normális teljesítőképessége.

A szakértő szerint érdemes elkerülni a nagyüzemi körülmények között előállított, főleg ismeretlen eredetű élelmiszerek fogyasztását. Ehelyett sokkal inkább a megbízható forrásból származó, kistermelők által termelt és feldolgozott alapanyagokat érdemes használni az ételek elkészítéséhez.

Márai Géza, a Szent István Egyetem környezetgazdálkodási intézetének tanára évtizedek óta vizsgálja, hogy a “mennyiségi” gazdálkodás és a környezetszennyezés hatására hogyan romlott talajaink minősége, és ennek következtében milyen káros hatások érték a növényeket, állatokat és rajtuk keresztül egészségünket. A magyar talajok legalább felében erős savasodási folyamat ment végbe. Ennek az oka többek között a savas eső, a nagyarányú műtrágyázás, illetve a kommunális szennyezésből, a mosóporokból származó foszfátterhelés. A növények a jelenlegi gazdálkodás mellett már nem képesek elegendő ásványi anyagot és nyomelemet a talajból felvenni, és így a takarmányon keresztül az állatok sem. A tápláléklánc végén pedig ott az ember, aki hiába eszik sok zöldséget, gyümölcsöt, húst, lehet, hogy jóllakik, de minőségileg éhezik – állítja Szabó Roland.

Az 1960-as évektől napjainkig az élelmiszerekben drasztikusan megváltozott a mikroelemek és a vitaminok mennyisége. Az alábbi táblázatban bemutat néhányat az „eredmények” közül:

Ásványi anyag és mikroelem tartalom


Csökkenés 1966 - 1990 Maradt 1990
Búza 50,00% 50,00%
Árpa 62,30% 37,70%
Kukorica 81,40% 18,60%
Répafélék 25,00%

75,00%

Vitamintartalom


Csökkenés 1966 - 1990 Maradt 1990
Borsó 50,00% 50,00%
Tej 95,00% 5,00%
Káposzta 95,00% 5,00%
Sárgarépa 40,00% 60,00%

Forrás: A zöldség és a gyümölcs már nem a régi (2004.05.04. The Ecologist)

Egy 1985 – 96 között végzett külföldi tanulmány is a fentieket támasztja alá, és jelzi, hogy országhatárainkon túl sem jobb a helyzet:

Ásványok és vitaminok mg-ban 100 g élelmiszerben Vizsgált anyagok Eredmény 1985 Eredmény 1996 Különbség
Brokkoli

kalcium

folsav

magnézium

103

47

24

33

23

18

-68%

-52%

-25%

Bab

folsav

magnézium

B6 vitamin

39

26

140

34

22

55

-12%

-15%

-61%

Burgonya

kalcium

magnézium

14

27

4

18

-70%

-33%

Sárgarépa

kalcium

magnézium

37

21

31

9

-17%

-57%

Spenót

magnézium

C-vitamin

62

51

19

21

-68%

-58%

Alma

C-vitamin

kalcium

folsav

5

8

23

1

7

3

-80%

-12%

-84%

Banán

magnézium

B6 vitamin

kálium

31

330

420

27

22

327

-13%

-92%

-24%

Földieper

kalcium

C-vitamin

21

60

18

13

-14%

-67%

Forrás: 1985 Geigy Gyógyszerkonszern. 1996 élelmiszerlabor Karlsruhe/Sanatorium Oberthal

Súlyos következményei lehetnek az ásványi anyag, a nyomelem- és a vitaminhiánynak, így különösen fontos, hogyan válogatjuk meg az asztalunkra kerülő ételeket. A fenti vizsgálatok nagyüzemi növénytermesztés körülményei között folytak. Elsőként mindenkinek azt kell szem előtt tartania, hogy kerülje a nagyüzemi körülmények között előállított, főleg az ismeretlen eredetű élelmiszerek fogyasztását. Sokkal inkább a megbízható forrásból származó, kistermelők által termelt és feldolgozott alapanyagokat érdemes használni ételeink elkészítéséhez – állítja a szakértő.

Szabó Roland szerint ugyanakkor a helytelen gazdálkodás miatt a konyhakerti növényeink sincsenek sokkal jobb állapotban. Továbbra is problémát okoz a műtrágyázás, a növényvédő szerek túlzott felhasználása, a vetésforgó mellőzése, a szerves trágyázás elmaradása,a talaj meszezése, kalcium-visszapótlásának megszűnése és a növényi hulladékok eltávolítása az ökológiai körforgásból. Ráadásul a vidéken élők közül is nagyon sokan felhagytak a termeléssel, így a nagyüzeminél valamivel jobb minőségű ételalapanyag egyre kevesebb.

Megfelelő társadalmi összefogás esetén viszont ez visszafordítható folyamat lenne, de így is évtizedekben mérhető, hosszabb időt venne igénybe – hangsúlyozza Szabó Roland. Hozzátette: addig is lépéseket kell tenni a különböző mértékű vitamin- és ásványianyag-hiányok megszüntetéséért, illetve megelőzéséért. Így nem marad más, mint a koncentrált tápanyagok, növényi kivonatok alkalmazása. Ma már egyre elfogadottabb dolog, hogy az emberek vitamin- és ásványi anyag tablettákat, kapszulákat fogyasztanak, de - az ételalapanyagok beszerzéséhez hasonlóan – e kiegészítők kiválasztásakor is különös figyelemmel kell eljárnunk. A legjobb, ha olyan forrást találunk, ahol valóban természetből származó, élő-anyag koncentrátumot kapunk. És bár az ilyen koncentrált kiegészítő tápanyagokkal nem tudunk semmilyen kárt okozni magunknak, mégis az ésszerűtlenségek elkerülése miatt érdemes szakember véleményét is kikérni – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Eredeti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kineziológia

A kineziológus módszere rendkívül egyszerű: néhány kérdés, és a válaszokat az izmok finom érintésével (izomteszttel) keressük és fejtjük meg. A kezelés során a kliens aktívan együttműködik a kineziológussal.

A kineziológia foglalkozik:
  • párkapcsolati gondok,
  • félelmek,
  • megfelelési kényszer,
  • anyagi gondok hárítása,
  • agresszivitás,
  • pánik,
  • szorongás,
  • depresszió,
  • képzelt betegségek,
  • szülő-gyermek konfliktus,
  • bármilyen lelki eredetű zavar,
  • rögeszme
A gyermekeknél
  • tanulási nehézségek,
  • szorongás,
  • éjszakai félelem,
  • kifejezőkészség blokkolása,
  • félelem az iskolai megfeleléstől,
  • hiperaktivitás
  • vagy pedagógustól,
  • indokolatlan sírás
A szülőktől, nagyszülőktől örökölt viselkedésminták, valamint a gyermekkorban átélt negatív élmények erőteljesen befolyásolják az életünket, mindennapjainkat, a kineziológia segít megérteni, és átformálni, majd pozitív, építő jellegűvé, boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá tenni életünket.
Mindig fontos a megértés, felismerés, mert ennek segítségével éljük át az „aha” élményét, mely pillanattól kezdve a régi minta nyomasztó hatása megszűnik, megvilágosodik a feladat megoldása, és lehetőség van új, építő jellegű viselkedésminta megvalósítására.

Az ember a feladatai elvégzésére képes ráfókuszálni, kihívásoknak éli meg azokat, nem problémáknak, gondoknak.

Foglalkozom
  • felnőttekkel
  • gyermekekkel 6 éves kortól,
  • a 6 év alatti gyerekeknél az édesanyán keresztül tudjuk oldani a probléma hátterében lévő blokkokat.

A One Brain gyengéd, kíméletes, személyiségfejlesztő módszer. Cél a stresszhelyzetben egymástól elkülönülten működő agyféltekék összekapcsolása, összehangolt működése.

Nagy Andrea
06-20/352-8612

Bp. VII. ker. Rákóczi út 38. 4.em. ( a Blaha Lujza térnél a Corvin áruházzal szemben!)Kapukód: 30 (Biztonsági okokból dupla kapu van, ezért mindkét kapunál be kell ütni a kódot és szokás szerint föntről nyílik)Megközelíthető: 4-6-os villamossal, 7, 173, 78-as busszal. Piros (2-es) metró.