hétfő, április 13, 2009

Csíráztatás

Csíráztatható magvak:
  • Búza, rozs, köles
  • Mustár, retek
  • Zsázsa
  • Lucerna, bíborhere
  • Napraforgó stb.

A csíráztatásról
A gabonamagvakat és azok csíráit, különböző ételek készítésére a világ számos pontján már 10000 évvel ezelőtt felhasználták

A csíra rendkívül tápláló, hiszen a csíráztatás során a fehérjék, aminosavakra, a zsírok nagy része zsírsavakra, az összetett szénhidrátok, egyszerű szénhidrátokra bomlanak.

Rendkívül gazdag vitaminokban, és vízben oldódó ásványi sókban.

Fogyókúrába is tökéletesen beépíthető és ajánlott, mivel kalóriaszegény, de ugyanakkor megóv a vitamin- és egyéb hiányoktól.


További előnye az anyagcsere normalizálása, a tápanyagok felszívódásának, lebontásának,beépülésének és a salakanyagok kiválasztásának elősegítése.
Főleg a téli időszakban szükséges a csírák fogyasztása, mivel nem jutunk kellő mennyiségű és minõségű friss gyümölcshöz és zöldséghez.
Így szervezetünk nem jut elég vitaminhoz és rostanyaghoz, ekkor lépnek fel a különböző hiány- és allergiás betegségek.
A csíráztatáshoz nem kell más, mint egy tál (van speciális csíráztató tál), víz, levegő és csíráztató mag.

Csak hántolatlan és vegyszermentes magot használjunk!

Felhasználhatók a csírák nyersen, különböző krémek és saláták készítéséhez.

Szárítva és őrölve liszt készíthető belőle, amelyből kenyeret süteményt készíthetünk.

Hogyan kezdjünk csíráztatni
Szerezzük be a hozzávalókat amibe nekikezdünk a csíráztatásnak:csíráztató "torony", de megteszi egy sima tálka is
amit csíráztatni fogunk: a megfelelő, csíráztatásra alkalmas magok
és már kezdhetjük is a csíráztatást

A csíráztató torony használata:

Mosás
A magokat tegyük az egyik lukacsos edénybe és folyó víz alatt alaposan mossuk le.

Áztatás
Az alsó zárt aljú tálkába rakjuk át a tisztára mosott magokat, majd engedjünk rá min. annyi vizet, hogy ellepje.
Az áztatás addig tartson, amíg a magok szemmel láthatóan meg nem duzzadnak.
gabonafélék kb.:12 óra
apróbb magvak(lucerna, retek,zsázsa, köles, stb.) kb.: 4-8 óra
vastagabb héjúak (tökmag, stb.)kb.: 1 nap

Csíráztatás
A megduzzadt szemeket az egyik lukacsos tálba rakjuk át és folyóvíz alatt öblítsük le. (Az öblítést naponta min. 2-3 alkalommal ismételjük meg), majd helyezzük a vízzel teli zártaljú edényre.
Ha más fajta magot is csíráztatni kívánunk, akkor azt ugyanilyen módszerrel helyezzük a fölötte lévõ tálkába, majd végül rakjuk rá a legfelsõ színes edényt. (Ha a legfelsõ edényben is csíráztatunk, akkor az elsõ napokban takarjuk le egy kistányérral, hogy a magok párában legyenek. Ha bepenészednek, akkor ettõl tekintsünk el.)

Csíráztató tál elhelyezése
Sötétben a csírák világos színűek lesznek és B2-vitaminban gazdagok.
Világosban a csírák zöldek lesznek és C-vitaminban gazdagok.
Általában igaz, hogy minnél melegebb van, annál gyorsabban csíráznak ki a magok.

Ideális csíráztatási hőmérséklet
gabonafélék 17-21 C°

melegebb éghajlatot kedvelõ növények: rizs, bab félék, napraforgó stb. 20-22 C°

A csíráztatás időtartama a felhasználástól függ:
pl. a gabonák csíráját felhasználhatjuk (magostól is)1-3 cm-esnek (3-6 nap)
vagy akár 20 cm-esnek is (kb. 2-3 hét)
Átlagosan a magok csíráztatási ideje 3-6 nap.

Felhasználható
Magostól, vagy csak a csíra mag nélkül, különböző szendvicskrémek, levesek, töltelékek, köretek, savanyúságok, stb. formájában.

Megszárítva és kávédarálóban lisztté õrölve tésztákat is süthetünk belõle. A HÜVELYESEKET CSAK HÕKEZELÉS UTÁN (10-15 perc fõzés, sütés)FOGYASSZUK!!!

Tárolás
Nyersen: hűtőben (akár 1-2 hétig is), de felhasználás elõtt alaposan mossuk le a nyákot!


Szárítva: (sütőben nagyon alacsony hőmérsékleten) konyharuhában tekerve, száraz hűvös helyen. PENÉSZES, ROHADT, KELLEMETLEN SZAGÚ CSÍRÁKAT NE EGYÜNK MEG!!

SZIGORÚAN CSAK ÉTKEZÉSI CÉLRA ALKALMAS MAGOKAT CSÍRÁZTASSUNK, melyek gyógynövény és élelmiszer boltokban kaphatók.

Sok esetben nem csak a csávázott vetőmag, hanem a piacon vásárolt mag okozhat komoly problémákat, mivel ezeket vegyszerekkel kezelik a penészesedés és a rovarok ellen.

Érdemes elolvasni Ránky Edit: Csírazöldség a natúrkonyhában című könyvecskéjét. Nagyon jó ötletek és finom ételek receptjei, valamint a különböző magok tápérték táblázata található benne.

Egy kis olvasnivaló: http://biorganik.mconet.biz/bio_csira/csira_csiraztatas_kezdok_szamara_3655_437193.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kineziológia

A kineziológus módszere rendkívül egyszerű: néhány kérdés, és a válaszokat az izmok finom érintésével (izomteszttel) keressük és fejtjük meg. A kezelés során a kliens aktívan együttműködik a kineziológussal.

A kineziológia foglalkozik:
  • párkapcsolati gondok,
  • félelmek,
  • megfelelési kényszer,
  • anyagi gondok hárítása,
  • agresszivitás,
  • pánik,
  • szorongás,
  • depresszió,
  • képzelt betegségek,
  • szülő-gyermek konfliktus,
  • bármilyen lelki eredetű zavar,
  • rögeszme
A gyermekeknél
  • tanulási nehézségek,
  • szorongás,
  • éjszakai félelem,
  • kifejezőkészség blokkolása,
  • félelem az iskolai megfeleléstől,
  • hiperaktivitás
  • vagy pedagógustól,
  • indokolatlan sírás
A szülőktől, nagyszülőktől örökölt viselkedésminták, valamint a gyermekkorban átélt negatív élmények erőteljesen befolyásolják az életünket, mindennapjainkat, a kineziológia segít megérteni, és átformálni, majd pozitív, építő jellegűvé, boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá tenni életünket.
Mindig fontos a megértés, felismerés, mert ennek segítségével éljük át az „aha” élményét, mely pillanattól kezdve a régi minta nyomasztó hatása megszűnik, megvilágosodik a feladat megoldása, és lehetőség van új, építő jellegű viselkedésminta megvalósítására.

Az ember a feladatai elvégzésére képes ráfókuszálni, kihívásoknak éli meg azokat, nem problémáknak, gondoknak.

Foglalkozom
  • felnőttekkel
  • gyermekekkel 6 éves kortól,
  • a 6 év alatti gyerekeknél az édesanyán keresztül tudjuk oldani a probléma hátterében lévő blokkokat.

A One Brain gyengéd, kíméletes, személyiségfejlesztő módszer. Cél a stresszhelyzetben egymástól elkülönülten működő agyféltekék összekapcsolása, összehangolt működése.

Nagy Andrea
06-20/352-8612

Bp. VII. ker. Rákóczi út 38. 4.em. ( a Blaha Lujza térnél a Corvin áruházzal szemben!)Kapukód: 30 (Biztonsági okokból dupla kapu van, ezért mindkét kapunál be kell ütni a kódot és szokás szerint föntről nyílik)Megközelíthető: 4-6-os villamossal, 7, 173, 78-as busszal. Piros (2-es) metró.